Istoria pandantivelor începe înapoi, in vremurile preistorice. Luați, de exemplu, Venus de Hohle Fels, care este un artefact arheologic preistoric. Acest artefact este o figurină sculptata din fildeș de mamut în forma corpului unei femei. În loc de cap, figurina are o perforație, astfel încât să poată fi purtata ca un pandantiv. Pandantivele sunt ornamente agatate de  brățari , cercei si mai ales, de coliere . Pandantivele se regasesc inca din epoca primitivă cand se purtau amulete sau talismane în jurul gâtului. In epoca de piatră, pandantivele erau confectionate din dinti, pietre, scoici.

Faraonii Egiptului antic purtau pandantive care erau , uneori, de dimensiuni uriase, de obicei descriau scene comemorative sau de bun augur în care suveranul era divinizat. Alte pandantive au fost în formă de muste, vulturi, ochiul Zeului Horus, șoimi, și șerpi sacrii. Unele dintre cele mai vechi pandantive au fost cu motiv din lumea animalelor. Printre pandantivele animale tematice, pisicile au fost întotdeauna un subiect frecvent. Sacre pentru vechii egipteni, pisicile au atributul special al zeiței Bastet, protectoarea casei, mamei și copiilor și se regasesc adesea în artă și bijuterii.

Pandantivele etrusce au fost decorate cu arbori și cilindri sau în formă de capete umane. Pandantivele grecești și elenistice formau un întreg colier. Pandantivele în formă de sfera goala pe dinauntru sunt frecvente în colierele romane, dar există, de asemenea, exemple de camee și monede de aur montate ca pandantive. În timpul Evului Mediu, bijuterii caracteristice erau racla sau crucea.

În secolul al 14-lea femeile purtau pandantive cu subiecte în general sentimentale.

Spre începutul secolului al 16-lea, pandantivele au devenit, mai degrabă, decorative decât obiecte de cult. In epoca Renasterii artiștii au creat numeroase cruci frumoase si pandantive cu figuri modelate în relief înalt și reprezentând numeroase subiecte, cum ar fi sirene, tritoni, animale și nave, precum și scene mitologice si religioase. Purtând o cruce poate semnifica vizual afilierea religioasă a unei persoane, și diverse forme de cruci pot simboliza diferite ramuri ale creștinismului. Crucile au fost purtate ca talismane sau amulete pentru a alunga răul sau pentru a proteja purtatorul de boală.

pandantive cruce din argint

 

Astfel pandantivele au continuat să fie populare până la sfârșitul secolului al 18-lea.

În secolul al 19-lea  scoala Art Nouveau a creat pandantive cu o linie estetică minunată în care cele mai frecvente motive au fost figurile femeilor, fluturii, păunii, insectele și florile.

pandantive argint forme diverse

 

Pandantivele pot avea mai multe funcții, care pot fi combinate:

-de apartenenta la un grup (de exemplu: simboluri religioase, simboluri ale unei trupe rock)

– de ornament

– de protecție (de exemplu: amulete, simboluri religioase)

– de auto-afirmare (de exemplu: inițiale, nume)

Tendintele si stilurile vin si se schimba de la o zi la alta. Cu toate acestea, pandantivele au facut si vor face intotdeauna parte din capriciile in continua schimbare ale tendintelor.
Pandantivele sunt unele dintre acele accesorii care au rezistat timpului, fiind accesorii ce pot fi purtate atat de femei cat si de barbati, indiferent de varsta. Poti purta pandantive din argint zi de zi, la toate tipurile de evenimente.

In colectia lafemmecoquette.ro gasesti cele mai frumoase pandantive din argint pentru lantisoare si bratari, in modele variate.

 

Lasă un răspuns