Inainte, prin sate se auzea zicala: “Dragobetele saruta fetele!”.

Pe 24 februarie, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete (Cap de Primavara, Logodnicul Pasarilor), Zeu al Tineretii in Panteonul autohton, Patron al dragostei si al bunei dispozitii. Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei. Un barbat chipes si iubaret nevoie mare, nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic, el era la daci zeul care, ca un “nas cosmic”, oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se “logodesc” in aceasta zi.

Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc “pasare” insemnand chiar “mesaj al cerului”.

Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea.

La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavera.

Cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, fiindcă Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, de Dragobete fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă dar şi de păsările cerului.

Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui facandu-se petreceri. Comunitatea era foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se putea afla la ce nunti vor merge toamna. Dupa-amiaza avea loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine, fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase.

Se considera ca Dragobetele ocroteste si poarta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.

Daca nu ai apucat sa-i oferi un cadou romantic persoanei dragi de Sf. Valentin, o poti face de Dragobete. Viziteaza magazinul nostru online www.lafemmecoquette.ro si cu siguranta vei gasi mai multe modele de bijuterii incantatoare. Daca nu vei sti pe care s-o alegi te poate ajuta consultantul nostru. Intra pe pagina Cadouri Valentine’s Day si o oferta selecta de bijuterii iti sta la dispozitie. Iata mai jos cateva recomandari din partea noastra:

bijuterii de Dragobete

Lasă un răspuns