Numele sau vine de la grecescul “amethystos” care insemna “remediu impotriva betiei”. In vremurile de demult, se credea ca ametistul il protejeaza pe posesorul ei de starea de ebrietate si de patima betiei.

Considerat pentru mult timp o piatra pretioasa, datorita culorii sale ce poate varia de la violet la purpuriu, ametistul este una dintre cele mai valoroase varietati de cuart.

Este un cuart violet, care uneori prezinta striatiuni ondulate sau concentrice purpurii sau violete si insertii transparente sau albe. Ca si compozitie chimica, este un dioxid de siliciu cu insertii de mangan, iar aceasta culoare specifica este data tocmai de impuritatile de mangan si cupru. Duritatea sa pe o scara de la 1 la 10 este de 7, iar ca si luciu este sticlos.

Coloritul este cel mai frecvent recunoscut dupa culoarea sa violeta, de diferite nuante, pana la variatii de roz. Aceasta culoare nu are o distributie uniforma. Se poate schimba culoarea ametistului prin expunerea indelungata la soare sau la caldura.

Exista doua tipuri de ametist, ambele extrem de frumoase. Primul, ametistul oriental, supranumit si safirul violet, are toate caracteristicile safirului si ale rubinului. Cel de-al doilea tip, ametistul occidental, cunoscut si drept ametist veritabil, este o forma de cuart.

In multe religii, ametistul era o piatra cu incarcatura spirituala. Astfel, celtii o considerau piatra druizilor, in India era piatra brahmanilor, in timp ce, in budism, ametistul era perceput drept piatra evolutiei pe treptele spiritualitatii.

Asociat lunii februarie si semnelor zodiacale sagetator, pesti, fecioara, varsator si capricorn, ametistul este o piatra semipretioasa puternica, pusa in legatura cu intelepciunea si intuitia. Despre ametist se crede ca poate transforma energia in iubire, combate stresul si confera o stare de liniste sufleteasca.

Ametistul este o piatra a spiritualitatii si a succesului in afaceri. Ca si stimulente, ametistul are efecte asupra capacitatilor intelectuale si spirituale ale omului, asupra calitatilor psihice, asupra curajului, deschiderii spirituale, asupra sentimentului de multumire, asupra intuitiei, bunului simt, capacitatilor extrasenzoriale, dar si asupra increderii de sine, respectului propriu, farmecului personal, concentrarii si muncii sustinute. Se credea că cel care poartă la el ametist este ferit de vrăji și de magie neagră. De asemenea, ametistul aduce dragostea și fericirea, întărește voința, echilibrează metabolismul, tratează insomniile și nevralgiile.

Legenda spune ca ametistul este piatra Sfantului Valentin care se spune c-o purta intotdeauna cu el.

In Evul Mediu, in timpul zilelor dedicate dragostei, se obisnuia ca doamnele si domnisoarele sa daruiasca partenerilor lor un ametist in forma de inima batut in argint. Acesta era simbolul unei sanse nemaipomenite la fericire in cuplu, cei doi parteneri fiind binecuvantati cu noroc pentru tot restul vietii.

Poate si de aceea, Ametistul este piatra reprezentativa a lunii februarie (luna ce celebreaza Iubirea).

Bijuteriile din argint decorate cu ametist sunt elegante si usor de asortat la orice tip de tinuta. In colectia LaFemmeCoquette puteti gasi diverse modele de cercei, pandantive, bratari si inele lucrate minutios si decorate inspirat cu ametist.

bijuterii din argint cu ametist

Lasă un răspuns