Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg mapamondul ca Sarbatoarea Internationala a Femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incep sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa Martisor si Ziua Femeii. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Originea si simbolurile zilei de 8 Martie, Sarbatoarea Internationala a Femeii, Ziua Mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor, pe nume Rhea in Grecia Antica.

Pentru prima dată, Ziua Femeii a fost marcată pe 28 februarie 1909, în urma unei declarații a Partidului Socialist din SUA. Dar atunci sărbătoarea avea un caracter național. Inspirată de colegele sale americane, activista socialistă din Germania Luise Zietz și comunista Clara Zetkin au propus, in 1910, la a doua Internațională Socialistă de la Copenhaga, de a marca Ziua Internațională a Femeii.

Delegatele la eveniment (100 de femei din 17 state) au aprobat această idee cu scopul de a promova drepturile femeilor, inclusiv cele de vot. Atunci încă nu se stabilise o dată fixă a sărbătorii. Prin urmare, în premieră, Ziua Internațională a Femeii a fost celebrată pe 19 martie 1911, în patru state europene: Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Femeile cereau dreptul la vot, dreptul de a se angaja în câmpul muncii, de a deține funcții publice și eliminarea discriminării de gen. În ajunul Primului Război Mondial, femeile din Europa participau activ la mișcarea pacifista.

In SUA, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată oficial până la sfârșitul anilor `20 al secolului trecut. Sărbătoarea a renăscut abia peste patru decenii, când a pornit din nou valul mișcării femeilor, dar fără implicațiile sale socialiste.

De la aparitia ei in cadrul miscarii socialiste, Ziua Internationala a Femeii a capatat tot mai multa recunoastere de la an la an, ajungand sa fie sarbatorita in tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare deopotriva. Anul 1975 a fost declarat „Anul International al Femeii” de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Incepand cu acest an, Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.
Data de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita, in unele tari fiind declarata zi libera, prin lege, in urmatoarele state: Albania, Algeria, Angola, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia Hertegovina, Brazilia, Burkina, Faso, Cambogia, Camerun, Chile, Columbia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.
In alte tari, precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia, este sarbatorita fara a fi o sarbatoare oficiala.

In aceasta zi se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca flori sau cadouri femeilor din viata lor: sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor si colegelor. Pe lafemmecoquette.ro puteti gasi cele mai frumoase cadouri bijuterii din argint: pandantive elegante cu pietre semipretioase sau  cu perle, bratari din argint cu impletituri elaborate, cu pandantive sau simple, sute de modele de cercei cu sau fara pietre. Viziteaza si colectiile dedicate acestui anotimp: Colectia Aripi de Fluture, Colectia Roze in Argint si vei gasi cu siguranta un cadou minunat pentru fiecare dintre persoanele dragi tie.

cadouri bijuterii 8 martie

 

Lasă un răspuns