Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate martisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb – rosu semnifica iarna si albul primavara, la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima.

Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani. Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda era: aur, argint sau bronz si indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi erau atarnate de crengile lor.

Sarbatorirea inceputului lui Martie are legatura directa cu Anul Nou Agrar. Martisor este denumirea populara a lunii Martie, luna echinoctiului de primavara, dedicata zeului si planetei Marte. Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an, în care se celebra sarbatoarea Matronalia. În aceasta zi aveau loc serbarile lui Marte ­ zeul fortelor naturii, al primaverii si agriculturii, ocrotitor al câmpului si turmelor. La vechii traci, aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, inventatorul fluierului, al carui cult este legat de glia materna si de vegetatie. Acestui zeu ii erau inchinate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii. Se pare ca sarbatoarea romana a matronaliilor s-a suprapus in spatiul românesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional romanesc.

In trecut, in satele romanesti, parintii daruiau copiilor si tinerilor un snur din lana alba si rosie. Acesta simboliza zilele saptamanii si lunile anului, rasucite astfel intr-un snur bicolor. Cele 2 culori opuse simbolizau cele 2 anotimpuri, iarna si vara. Acest snur era purtat, de cel care il primea, legat la incheietura mainii. Cu timpul, de snur a fost atarnata o moneda de argint sau de aur, metale pretioase despre care, se credea, ca sunt aducatoare de sanatate.

Martisorul este un obicei specific românesc, pe care nu il regasim la alte popoare. În timp, traditia martisorului a fost preluata si de alte populatii de la sud de Dunare.

In fiecare an sarbatoarea de 1 Martie ne readuce speranta, optimismul, credinta în mai bine si spor la toate. Din înclestarea frigului cu razele soarelui, a întunericului cu lumina, dupa ultimele zvârcoliri din zilele babelor, învinge viata, primavara, soarele.

Acest triumf al reînvierii si regenerarii nu putea fi invocat decât printr-un Martisor, pe care îl daruim celor dragi la inceput de primavara. Bijuteriile din argint pot fi oferite cu succes ca martisoare pentru doamne si domnisoare. Pandantivele din argint cu forme diverse: flori, potcoave, inimioare, fluturi, note muzicale, litere sunt martisoarele perfecte si vor fi apreciate de cele care le vor purta, cat si de cei din jur.

LaFemmeCoquette v-a pregatit o colectie noua cu bijuterii din argint 925, cu modele deosebite, lucrate minutios si care vor incanta cu siguranta doamnele si domnisoarele.

bijuterii din argint martisor

Lasă un răspuns