Multi dintre noi ne intrebam, desigur, cine a fost Sfantul Valentin si care sunt originile acestei sarbatori. Exista mai multe versiuni ale acestei istorioare, care imbinate au nascut o legenda: legenda Sfantului Valentin.

Istoria Zilei Îndragostiților și povestea ei este învaluita în mister. Noi stim ca februarie a fost mult timp sarbatorita ca o luna a dragostei, și ca Ziua Sfantului Valentin, așa cum o stim astazi, cuprinde vestigii crestine si din traditia romana. Dar cine a fost Sfantul Valentin, si cum a devenit asociat cu acest rit vechi?

Biserica Catolica recunoaște cel puțin trei sfinti diferiti cu numele de Valentin, toti acestia au fost martirizati. Una dintre legende sustine că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul III la Roma. Cand Imparatul Claudius al II-lea a decis ca barbatii singuri sunt soldati mai buni decat cei cu neveste si familii, el a scos in afara legii casatoria pentru tineri. Valentin, realizeaza nedreptatea decretului, si sfidandu-l pe Claudius a continuat sa efectueze casatorii, cununii religioase in secret pentru tinerii indragostiti. Cand a fost descoperit, Claudius a ordonat ca el sa fie pedepsit cu moartea. Astfel ca a fost condamnat si executat pe 14 februarie 269, din cauza credintei lui.

Alte surse spun ca Valentin ar fi fost ucis pentru ca a incercat sa-i ajute pe crestini sa scape din închisori. O legenda spune ca acesta, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc!”.

O alta legenda povesteste ca Valentin s-ar fi indragostit de fiica temnicerului care il vizita zi de zi. Inainte de a muri se spune ca i-ar fi trimis acesteia un biletel in care s-a semnat: “De la al tau Valentin”, expresie ce se foloseste si in zilele noastre.

Daca unii cred ca ziua Sfantului Valentin este sarbatorita la mijlocul lunii februarie ca o comemorare a mortii lui Valentin, altii pretind ca biserica a decis sa-l celebreze pe Valentin pentru a crestina sarbatoarea pagana Lupercalia.
In Roma antica, februarie reprezenta inceputul oficial al primaverii si era considerata luna purificarii. Casele se curatau intr-un mod ritualic, fiind maturate si presarate cu sare si grau, apoi se aruncau peste camine vraji binefacatoare.

Lupercalia incepea pe 15 februarie si era o sarbatoare a fertilitatii dedicate atat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, cat si lui Romulus si Remus, fondatorii Romei. In aceasta perioada toate tinerele fete din oras se strangeau in centru unde se afla o urna mare in care acestea puneau biletele cu numele lor. Acestea urmau sa fie extrase de catre tinerii romani si fata al carui nume era extras ii devenea prietena timp de un an. In general aceste cupluri se casatoreau. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sfantului Valentin in anul 498, iar „loteria” romana a fost scoasa in afara legii de catre crestinism.

Una dintre cele mai vechi manifestari romantice se gaseste scrisa in poemele lui Charles, duce de Orleans, catre sotia sa in timp ce era prizonier in Turnul Londrei. Acesta a fost capturat in timpul bataliei de la Agincourt. El a trimis sotiei sale sute de scrisori, poeme si ravase de dragoste pastrand vie speranta ca intr-o zi se vor revedea.

In Marea Britanie sarbatorirea Zilei Indragostitilor a inceput undeva in secolul al XVII-lea, cand tinerii indragostiti obisnuiau sa isi daruiasca reciproc mici atentii, cadouri ori sa organizeze diverse activitati prin care sa isi demonstreze dragostea. De atunci sarbatoarea s-a raspandit in jurul lumii si a ajuns ca astazi multe popoare sa celebreze Ziua Indragostitilor.

Cadourile specifice acestei sarbatori sunt cu tenta romantica, menite sa transmita un mesaj de dragoste celui care il primeste. Bijuteriile vor fi intotdeauna cadourile cele mai potrivite si sugestive pentru Ziua Indragostitilor. Puteti alege un pandantiv din argint in forma de inimioara, un inel delicat cu piatra semipretioasa preferata, sau o bratara din argint cu amulete norocoase in dragoste. Colectiile de bijuterii LaFemmeCoquette va ajuta sa gasiti cel mai potrivit cadou pentru cineva drag.

bijuterii de sf valentin

Lasă un răspuns