Inelele pentru femei sunt probabil cadourile preferate de acestea in materie de bijuterii. Nimeni nu poate spune cand a inceput istoria inelului si nici ce origine are. Inelele sunt cercuri. In toate culturile, cercul este un simbol de unitate si eternitate, cuprinzand totul. In culturile timpurii, inelele erau considerate magice sau sacre, prin asocierea lui cu soarele, luna si zeii, asadar asigurand protectie purtatorului.

Cele mai vechi inele, care s-au descoperit pana acum, provin din vechiul Egipt, unde faraonii detineau un inel, ca semn al originii lor divine. Se spune ca zeul suprem al timpurilor respective, cand a plecat din Egiptul de Sus i-a lasat primului sau copil, creat cu o muritoare, un inel cu pecete, ca simbol al puterii si pentru ca toti sa se supuna fiului asa cum s-au supus tatalui, in caz contrar fiind pasibili de pedeapsa zeilor. Chiar si in Biblie gasim un astfel de exemplu: “Faraon si-a scos inelul din deget si l-a pus in degetul lui Iosif”. In felul acesta, Faraon trecea puterea sa executiva asupra lui Iosif, facand din el primul sau loctiitor.

In Roma antica, inelul era, de asemenea, un simbol al originii sociale. Patricienii purtau inele de aur, ornamentate cu diverse pietre pretioase, pe cand, clasa cavalerilor trebuia sa poarte numai inele de fier. In functie de clasa sociala puteai participa si la viata politica, existand restrictii in ceea ce privea posibilitatea de a deveni senator, tribun sau chiar edil. Oamenii simpli, la inceput, nu aveau voie sa poarte inele. Mai tarziu, aceste restrictii au disparut.

La egipteni, cercul era considerat un simbol al eternităţii. Aceasta, pentru că un cerc nu are sfârşit şi nici început, la fel ca şi timpul.

Una dintre cele mai vechi legende despre inel ne parvine din mitologia greacă. Se spune că Prometeu a fost pedepsit de Zeus la osândă veşnică pentru că a dezvăluit oamenilor secretul focului. Astfel Prometeu trebuia să stea înlănţuit pe un munte.

Se pare că moda de a purta inelul pe al patrulea deget al mâinii stângi vine tot de la egipteni. Aceştia credeau că o venă anume porneşte de la degetul cu pricina şi ajunge direct la inimă, credinţă care a fost mai apoi preluată şi de greci. De la greci a trecut la romani, care au denumit-o vena amoris si aşa a rămas până azi.

Inelele au inceput sa circule si ca etalon de ierarhie sociala. Egiptencele purtau inele in functie de statutul lor social: cele mai sarace purtau inele din fier si bronz, iar clasa de mijloc si cele bogate purtau inele din argint si aur.

Cei care au “lansat” moda inelelor au fost, insa, romanii. La inceput inele purtau doar cetatenii romani. Sclavilor le era interzis acest lucru. Apoi, inelele din fier au fost folosite ca simbol de casta, respectiv doar clasa sociala a cavalerilor purtau inele de fier, indiferent de nivelul de bogatie al cavalerului. Unul dintre celebrii purtatori de inel de fier a fost Cezar, cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor. Senatorii, tribunii, consulii si ceilalti demnitari romani purtau inele de aur.

Abia in secolul al VI-lea, printr-un decret al Imparatului Justinian s-a desfiintat interdictia purtarii de inele daca nu apartineai unei anumite clase si au fost abolite legile care ii pedepseau drastic pe cei ce incalcau legea. Si tot la romani inelul s-a dezvoltat ca simbol al libertatii, sclavii eliberati primind de la stapanul lor un inel de aur pe care trebuiau sa-l poarte pe deget toata viata, ca aducere aminte a vietii lor trecute. Inelele din argint şi din aur, împodobite cu pietre preţioase (rubine, safire, diamante), domină gusturile aristocraţilor din Europa medievală.

În Anglia, în timpul ceremonialului de nuntă, mirele punea mai întâi inelul pe degetul arătător de la mâna stângă, apoi pe cel mijlociu şi abia apoi pe inelar, spunând: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”.

În Italia renascentistă, argintul este cel mai folosit metal pentru confecţionarea inelelor, mai ales atunci când este vorba despre inelele de logodnă. Bijuteriile erau decorate cu un aliaj format din argint, cupru şi sulfură de plumb (niello). Frumuseţea venea din combinaţia metalului strălucitor cu negrul aliajului. În Anglia secolului al XVII-lea, ca şi în Franţa, în perioada de maximă înflorire a poeziei de dragoste, inelele de nuntă erau făcute din argint inscripţionat pe dinăuntru sau pe dinafară cu versuri care promiteau iubire eternă.

Mai apoi, aurul a început să fie privilegiat, dând naştere şi multor superstiţii în caz de neutilizare. Astfel, potrivit folclorului irlandez, o legătură sentimentală care nu era pecetluită cu un inel de aur era fie ilegală, fie aducea ghinion. O altă superstiţie care circula în epocă era aceea că inelul trebuia să fie de mărimea potrivită, altfel era de rău augur. Un inel prea strâns era semnul unei gelozii chinuitoare sau al infidelităţii, iar în cazul unuia prea larg, exista riscul unui partener neglijent.

Nu toată lumea a privit inelul ca pe un simbol al fericirii eterne. Unii au văzut în el o metodă foarte practică de a scăpa de duşmani. Se spune că personaje precum Demostene sau Cesare Borgia ar fi purtat inele în care ar fi ascuns otravă, pentru a scăpa de ”inamici” chiar printr-o simplă strângere de mână.
Din fir de iarbă sau din aur, simbolul inelului a rămas acelaşi pentru sufletele romantice: iubire, speranţă şi credinţă. Pentru ceilalţi, care şi-au parafat cu ele înţelegerile sau căsătoriile morganatice, inelele n-au însemnat nimic altceva decât bani şi putere.

Pentru unii inelul reprezintă o modă, un accesoriu în plus, pentru alții exprimarea de convingeri de natură diversă sau a statutului social, a moștenirii de familie sau a unui angajament, în orice caz este vorba de transmiterea unui mesaj.

De-a lungul timpului inelele au devenit bijuterii de pret, lucrate cu minutiozitate si decorate cu pietre pretioase sau semipretioase. In prezent oferirea unui inel poate fi un cadou minunat, care marcheaza un eveniment important, sau transmite un mesaj de dragoste sau de prietenie. Colectia de bijuterii LaFemmeCoquette cuprinde o gama variata de inele, de la verighete, inele de logodna si pana la inelele supradimensionate decorate cu pietre semipretioase. O colectie aparte o reprezinta inelele din argint 925 cu design special, cu forme inspirate din natura.

istoria inelelor

 

Lasă un răspuns