Mana lui Fatima sau Hamsa este un simbol din Orientul Mijlociu care datează din timpuri preistorice concepute pentru a oferi protecție de deochi, ghinion care rezultă din gelozia sau atentia altora.

Numele Hamsa (“Hansa” în sanscrită, “Al Khamsa” în arabă,mâna lui Dumnezeu, mâna lui Fatima, Mana lui Miriam, Mana Hamesh în ebraică ), provine de la rădăcina cuvântului “cinci”, cifra cu o semnificatie puternica in traditia araba, și este de asemenea un simbol foarte vechi în Orientul Mijlociu.

Cifra cinci apare in multe culturi ca un simbol al echilibrului și al uniunii, fie că reprezintă îsoțirea principiului ceresc cu cel pământesc al mamei ca la hierogami, totalitatea celor cinci simțuri și forme sensibile ale materiei sau ordinea și perfecțiunea universului: două axe, una verticală și una orizontală, trecând prin același centru. Cifra cinci este, prin exelență, un simbol al echilibrului.

Hamsa in cultura araba este un simbol folosit in producerea de amulete, obiecte de decor sau bijuterii. Musulmanii o cunosc drept “mana Fatimei”, iar crestinii Mana Fecioarei Maria. Ea reuneste trei simboluri importante: cifra cinci, ochiul si mana, toate avand rol de protectie impotriva energiilor negative, a raului in general.

Deși este un simbol antic, Hamsa este încă popular astăzi și se crede ca poseda puteri magice de protectie, fericire si prosperitate.

Hamsa sau Mana lui Fatima este reprezentata de o mana – mana dreapta, care este considerata mana onoarei. Mana deschisa este un simbol al puterii divine eterne si omniprezente. “Lumea a fost creata de mana lui Dumnezeu, si in aceasta mana sta destinul oamenilor”, par a spune aceste simboluri. Purtarea acestui obiect in forma de mana semnifica supunerea vointei omului in fata vointei divine si protectia absoluta oferita de Dumnezeu.

Se crede ca a fost descoperita in secolul al XVIII-lea de catre doctorul si alchimistul Contele de Cagliostro , intr-un manuscris vechi, gasit la castelul Saint Leon, in care se explica in ce mod talismanul poate fi folosit ca dublu oracol.
Se obisnuieste ca Hamsa sa se puna la usi, ferestre pentru a opri energiile malefice sa patrunda in casa.
Astăzi, Hamsa  decoreaza multe tipuri de obiecte în spațiile de acasă și de la birou cum sunt amulete, talismane, inele, chei și chiar accesorii pentru telefoanele mobile.

Cu degetele arătate în sus, Hamsa simbolizează un “semn de oprire” pentru adversar, cu alte cuvinte, pentru protecție. Cu degetele îndreptate în jos, Hamsa simbolizează bunătatea și binecuvântarea lui Dumnezeu care coboară la purtatorul sau.
Cu anii au fost adaugate modelor Hamsa imagini cu pești, steaua lui David și alte amulete de protecție. Multe bijuterii combina aceste motive simultan pentru a oferi o protecție puternică și eficace a utilizatorului.

Si in Colectia de bijuterii La Femme Coquette puteti regasi acest simbol sub forma de pandantive sau ca ornament la bratarile din argint.

Bijuterii cu Mana Fatimei

Lasă un răspuns