Sarbatoarea Martisorului reprezinta in esenta Sarbatoarea Primaverii. Impreuna cu un martisor dragut, de obicei, se ofera si un buchetel de ghiocei, care sunt Vestitorii Primaverii.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenta sa in Romania este considerata ca fiind datorata substratului Daco-Tracic, anterior romanizarii. Se mai considera, de asemenea, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei.

Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului alb insemnand pace, iar rosu razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII- lea.

Cercetari arheologice efectuate in Romania, la Schela Cladovei au scos la iveala amulete asemanatoare cu martisorul datand de acum cca 8 000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite in alb si rosu erau purtate la gat.

La sosirea cocorilor si inflorirea arborilor fetele isi scoteau martisorul si-l atarnau de creanga unui copac. Acest ritual asigura un an productiv.

In prezent martisorul se poarta prins la piept sau la gulerul hainei toata luna martie.

Lucrurile s-au tot schimbat de-a lungul istoriei si martisoarele au devenit accesorii de pret transformandu-se in bijuterii cochete, brose sau pandantive, care pot fi purtate si ulterior.

Pentru clientele noastre dragi, La Femme Coquette recomanda unele dintre cele mai dragute bijuterii, care pot fi oferite si purtate ca martisoare.

pandantiv din argint

Pandantivele pisicute sunt dragalase si denota veselie, cele cu litere pot face referire la numele unei persoane dragi.

 

pandantiv argint floare

 

Pandantivul din argint in forma de floare este un mesager sugestiv al primaverii.

Va invitam sa alegeti martisorul preferat vizitand colectiile noastre de bijuterii din argint.

Tel: 0740.27.44.68

Email: sales@lafemmecoquette.ro

Magazin: www.lafemmecoquette.ro

 

 

O parte dintre informatii au ca sursa: Wikipedia.

Lasă un răspuns